Bir menü, müşterinin restorana girdiği andan itibaren gördüğü ilk şeydir ve sipariş etmeden önce baktıkları en son şeydir. Bu ne demek? menü en değerli pazarlama araçlarınızdan biridir. Bazı temel tavsiyelerimizi izlediğiniz sürece, müşterilerinizin tadını çıkaracak zarif bir restoran menüsü oluşturabilirsiniz.

Menü Opsiyonlarınızı Seçme;
- Restoranınızın konseptini seçin;
Öncelikle, ne tür mutfağı sunmak istediğinizi belirleyin. Sonra müşterinizin kim olacağını hedef kitlenizi düşünün ve ne fiyat aralığına satış politikanızın olacağını önceden planlayın. Son olarak, restoranınızın losyonunu göz önünde bulundurun. Tüm bu verilerden yola çıkarak, restoranınız için basit, özlü bir konsept oluşturmalısınız.
Yatırım yaptığınız bölgenin bir “SWOT” analizini yaparak işletmeniz için en iyi ne olabileceğini önceden kestirip riskinizi azaltın.
- Menünüzün içeriğinin neler olacağına karar verin;
Mutfak seçimini yaptıktan sonra en iyisini yapabildiğiniz 10-12 menü öğesinin bir listesini yapın. Bu, menünüzün temelini oluşturmalıdır. Restoran konseptinize uygun öğeleri seçin. Yeni bir restoran iseniz, ilk başta 10-12’den fazla ana ürün dahil etmemeye çalışın çünkü komplike bir menü sizi asıl yapmak istediğinizden saptırıp yorabilir.
- Tüm gün açık bir işletme iseniz Kahvaltı, öğle ve akşam yemeğine uygun yemekler tercih etmelisiniz.

- Birkaç “high-end” özel spasiyaliteniz olsun;
Menünüzde diğerlerinden biraz daha pahalı olan 2-3 ürün olsun. Bu ürünler Restoran konseptinize uygun öğeler olmasına dikkat edin, yakınınız da ya da konseptsizin aynısı olan diğer rakiplerinizden farklı ürünler olmasına dikkat edin.
- Bonfileden özel bir ürün
- Egzotik bir balık
- “Paella” gibi yapmak biraz zor olan birkaç yemek
- İki kişilik spesiyal ana yemekler
- Bazı ev yapımı ürünler ekleyin;
Size özel reçetesi olan 2-3 ürünü orta fiyattan çok ve kolay satılması amacı ile menünüzde yer aldırın. Bu öğeleri bir “en çok satanlar” veya “şefin tercihi” olarak gösteren bir yıldız veya başka bir sembolle etiketleyin.
- Menünüzdeki öğeler için özel adları olmasına dikkat edin;
Menüdeki her yiyecek ve içecek ürününün bir kısa yaratıcı bir adı olsun. Misafirleriniz kolay sipariş verebilsin ve tekrar geldiklerinde hatırlayabilsinler, Pazarlama araştırmaları, müşterilerin yaratıcı isimler doğrultusunda hareket ettiklerini göstermiştir. Hamburgerinizi basitçe “hamburger” olarak adlandırmak yerine neden özel bir burger “Mona Lisa Burger” olmasın.
- Menü adlarınızın restoranınızın konseptine uygun olduğundan emin olun. Örneğin, lüks bir bistroda basit yada yöresel bir deyim gitmeyebilir.
- Menünüzü yayınlamadan önce yazdırın ve inceleyin;
Oturup menüde görünecek her öğeyi listeleyin. Mevcut bir menüden çalışsanız bile bunu yapmak önemlidir. Tüm öğelerinizi en iyi organize etmenize ve kategorilere ayırmanıza yardımcı olacaktır.

- Menünüzü Hazırlarken mantıklı olmalıdır;
Menünüzün yaklaşık 3 büyük bölümünü belirleyin. Her bölümde 10’dan fazla öğe varsa, her bölümü 1-2 alt bölümler oluşturun ki müşterilerinizin sipariş verebilmelerinde mantıklı bir yol oluşturmuş olursunuz. En yaygın yol kronolojik olarak yani kahvaltı öğelerinin birinci, tatlıların son geldiği anlamına gelir. Kronolojik kategorileri aşağıdaki başlıklarla yapabilirsiniz;
- Yiyecek MenüsüKahvaltıBaşlangıçlar (Soğuk – Sıcak)Öğle yemeğiAna yemeklerÇorbalar SalataMakarnalarPizzalarVejetaryenSpesiyallerTatlılar
- İçecek Menüsü
- Kahveler
- Soft içecekler
- Biralar
- Şaraplar
- Sert içecekler
- kokteyller
- İçecek Menüsü
- Her ürünü yaklaşık 10 kelime ile tarif edin;
Menü kalemlerinin kendileri tanımlayıcı başlıklara sahip olmalıdır. Ürünü tek başına yazmanız “antrikot” ilgi çekmeyebilir örneğin “ıspanak yağında düş patates ve demi glace sos ile” yazarsanız dikkat cezbetmiş olursunuz. Bundan sonra kullandığınız yardımcı ve ana ürünlerin tarifini ekleyebilirsiniz. Ürünü de kullanılan an hammaddeniz gramını ekleyebilirsiniz “220 gr. Bonfile” gibi ayrıca aşağıdaki öğelere de dikkat etmenizde yarar var;
- Acılı, çok açılı
- Sıcak, çok sıcak
- Bazı alerjik öğe barındıranları belirtebilirsiniz fıstık içerir,
- Özel diyete uygunluğunu,
- “Glutensiz” gibi özel diyet ve alerjik tercihler de belirleyici olabilirsiniz.